ISO 9001, OHSAS 18001 ve ISO 14001 Eğitimi

Üç sertifika sevgili okur. İş ilanlarında pek çok iş verenin belki ne olduğunu bile bilmeden yazdığı ve artık çevre mühendislerinin alması gereken (sanki zorunlulukmuş gibi oldu evet ama tamamen karşıyım) tüm sertifikalar bunlar. Kalite yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre yönetimi ile alakalı bu sertifikalar.

Bu aralar her önüne gelen bu sertifikaları veriyor. Özellikle üniversite kulüpleri falan düzenledikleri etkinliklerle “geçerliliği olmayan” sertifikaları 15-20 liraya veriyor iki günde. Öncelikle şunu söylemem lazım ki Türkiye’de bu sertifikaları verebilecek yetkili kuruluş sayısı çok az. Biz sertifikalarımızı Dünya’da bu işin başındaki kurum IRCA (International Register of Certificated Auditors) ‘nın ülkemizde yetki verdiği az sayıdaki iç denetçi sertifikası veren kuruluştan birisi olan ESENEK‘ten aldık. Hoca daha ilk derste bu tip eğitimleri alırken öncelikle IRCA’nın sitesine girip sertifikamızı aldığımız firmanın adının olup olmadığına bakmamız gerektiğini söyledi. Ben de baktım. Türkiye’de iç denetçi belgesi vermeye yetkili çok az kurum varmış. Örneğin Mühendis ve Mimarlar Odası bile yetkili değilmiş. Eğitmenimiz aynı zamanda bir baş denetçi olduğundan bu tip sertifikaları gördüğünde denetimlerde bunları yırtıyormuş.

Eğitmenimiz Şükrü AĞAÇSAPAN, arkadaşımız Balca‘nın babası olmasından dolayı sertifikalarımızı piyasanın çok altında bir fiyata (tanesini 75) liraya aldık. Üç sertifika için 225 lira para verdik. Dediğim gibi bunu akreditasyonu olmayan bazı çakma firmalar tanesini 15-20 liraya veriyor. Ama bizim aldığımız sertifikalar kesinlikle yetki sahibi bir firmadan ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalar.

Eğitim tam 4 gün sürdü. İlk gün ISO9001 – Kalite Yönetim Sistemleri eğitimi aldık. Kalite yönetimi sistemlerinin temeli olan 9001’in eğitimi çok sıkıcı geçti. Ancak bunu iyi öğrenmek gerekliydi. Zira diğer sistemlerin tümü bunun altına kuruluyor.

İkinci ve üçüncü günler sırasıyla OHSAS18001 – İş ve İşçi Sağlığı eğitimleri ile ISO14001 – Çevre Yönetim Sistemleri eğitimlerini aldık. Son gün ise iç denetçiliğe dair son husuları görüp sınavımızı olduk. Eğer bir aksilik olmazsa sınavdan 70 üzerinde alacağız ve sertifikalarımızı alacağız. Eğer 70 barajını geçemezsek malesef katılım belgesi alacağız. İnşallah böyle bir şey olmaz.

Bu arada bu geçersiz sertifika olayı için aşağıda bazı geçersiz sertifika örnekleri verdim hocanın slaytlarından. Sizde de benzer birşey varsa malesef sertifikanızın bir geçerliliği yok.

1 responses to “ISO 9001, OHSAS 18001 ve ISO 14001 Eğitimi

  1. dogukan

    slm hocam sana birkac soru sorabilirmiyim öncelikle bende bu üç sertifikayı almak istiyorum buun için nereye basvurmam gerek, birde bu sınavlarda nasıl sorular soruyolar yazılımı test tarzımı eger yardımcı olursan sevinirim… eger mümkünse mail atarsan cok ii olur.

    Beğen

Yorum bırakın