Donas Neden Tırttır?

Donas

NOT: Bu yazı bir işletme karalama yazısı değildir. Bu yazı bir işletme uyarı yazısıdır. İşletme, uyarı alır kendine gelir. Müşterisi de memnun olur, işletmecisi de. O yüzden artistik yorumlara kapalıyız efendim 😀

Bakma sevgili okur başlığın böyle olduğuna. Bu yazıyı yazan kardeşin bir zamanlar Donas dürüm hayranı bir insandı. Çarşıya her gittiğinde mutlaka ziyaret ederdi o mekanı. Ancak şimdilerde çok seyrek giderek oldu. Bunun sebebi de tamamen Donas’ın işi bozmasıdır. Bu yazı da bu durumla ilgili bir yazı olacak. Bir zamanların efsanesi Donas, nasıl oldu da gözümden düştü böyle? Bunu anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bir fast food’tan ne beklersiniz? Çabuk olmasını, lezzetli olmasını, temiz olmasını ve o mekandan sonuçta memnun bir şekilde ayrılabilmeyi. İlk olarak Donas, en başından beridir çok hızlıdır. Özellikle bu kasada ödeme sistemini getirdikten sonra neredeyse masaya oturduktan hemen sonra siparişiniz gelir oldu. (Bilmeyenler için Donas ilk açıldığında şimdiki gibi fiş alma olayı yoktu. Hesabı klasik bir biçimde çıkarken ödüyordunuz.) Donas hız olarak iyi. Peki lezzet? Malesef hayır. İşte donasın, “bozdu abi” dedirten en önemli yanı bu. Donasın ilk lezzeti ile şimdikinin arasında dağlar tepeler, iki ay bir güz kadar fark var artık. Kattıkları sosun tadı acayip, tavuğun tadı nedense sizi bir türlü tatmin etmiyor. Ayrıca donasın boyu da küçüldü ya. Hatırlıyorum eskiden daha uzundu. Belki içeriğindeki malzeme aynı miktardadır diyerek buna ses edemiyorum.

Donas temiz mi peki? Yok zannetmiyorum. Ha, yiyorum orası ayrı. Ama istisnasız her seferinde masadaki birinin ya da tekseniz sizin donasınızdan bir kırıntı, çiğnenemeyen, ağza sert gelen ve dolayısıyla bayansanız özellikle, donası yarıda bırakmanızı sağlayan bir madde çıkıyor. Buradan da tavuğun etlerini o şişe dizerken nasıl bir “titizlik” içerisinde olduklarını anlayabiliyoruz. İnternette araştırın bakın. İnsanlar neler neler çıktığından şikayet ediyor. Donası hazırlayan ustanın da bu işi aslında ne kadar sallayarak, özen göstermeden yaptığını görebiliyorsunuz. Bir dürümde olması gereken o eşit dağılım ilk başlarda donasta mevcut iken şimdilerde unutulmuş. Etler donasın göbeğinde birikiyor, donasınızın altına sosu sızıyor, patatesler acayip acayip geliyor ağzınıza. Yalnız şu noktaya dikkat etmek lazım. Yıllardır donasımın altına en ufak bir sos dökmemekle, paketin altına 1 gram bile malzeme kaçırmamakla övünürüm. Halen de öyleyim 🙂

Donas mekan olarak, bir zamanlar Eskişehir’in en entel mekanlarına ait olan konumlarda açmış şubelerini. İlk şubesi Şair Fuzuli Caddeside Eskişehir’in en ciks kebapçısı Ar Kebab‘ın hemen yanında açıldı. İkinci şubesi yine aynı cikslikle bilinen Kızılcıklı Caddesi‘ne açıldı. (Yeri gelmişken, burası Donas’ın halen daha lezzet olarak bozmayan tek yeridir. Bir ara kapandı falan diyorlardı. Bilemiyorum, epeydir o taraflara yolum düşmüyor.) Ve Donas son şubesini de çok mükemmel bir noktaya; Anadolu Üniversitesi‘ne, Haller Gençlik Merkezi‘ne ve Kanatlı Alışveriş Merkezi‘ne yakınve Eskişehir’in kalbi dediğimiz İsmet İnönü Caddesi üzerinde olan bir yere açtı. Bu mekanda da önceden acayip entel, pahalı bir restoran vardı. Donas böyle bir anısı olan mekanı alıp yeniden kendine göre restore etti ve para basmaya başladı. Evet para basmaya! Önce zam yaptı, sonra donası küçülttü falan. Enteller, zengin insanlar ne kadar dirense de dayanamadılar ve onlar da donas yemeye başladılar. Böylece donas Eskişehir’de fastfood piyasasını ele geçirdi. Lakin zamanla bozmaya başlayınca bir anda insanların ilgisi Espark‘taki KFC, Burger King ve hatta Pino gibi mekanlara kaymaya başladı. Bunun üzerine Donas’ta yepyeni bir dekor yaptı ama ne dekor! DONAS TURKISH FAST FOOD! Ve altında minicik minicik yazılar falan. Havalı iç kaplamalar, posterler vs. Ancak o posterlerin altındaki minicik minicik yazılara hiç dikkat etmemişler. O yazılarda da Boston‘da 1800lerde kurulmuş bir kereste fabrikasına ait bilgiler yer alıyor. Her tür kereste işi itina ile yapılırın ingilizcesi yani 🙂 Google’dan mı buldular altı boş kalmasın diye yoksa birebir başka bir şeyden kopyalayıp silmeyi mi unuttular orasını meçhul. Ve işte Donas, bu yüzden çakmadır, bu yüzden kolpadır! Bu grafik tasarımı yaptırdın eyvallah, be adam merak edip bir bakmadın mı ulan ne yazıyor burada diye. Eğer sizinde dikkatinizi çekmediyse yarın gidin bakın. DONAS TURKISH FASTFOOD yazan levhaların hepsinde var bu geyik. Yarıla yarıla gülün, sonra sipariş almaya gelen garson yüzünüze baksın ters ters:)

Söz garsonlardan açılmışken Donas’ın bir diğer kötü yanı ise özellikle bir ara (ki bu yaklaşık 4-5 ay öncesi oluyor) çalıştırdığı garsonları. O garsonların istisnasız tamamında ya da dur hakkını yemeyeyim biri hariç hepsinde aşırı bir laubali tavır hakimdi. Sipariş alırken sağa sola bakması, sizi sallamaması, siparişinizi verirken ki hareketleri, sizin içinde olmasın dediğiniz bir şeyin genelde gözden kaçmasına sebep olması, getirdiği turşuların diğer tabaklardan artanlardan oluştuğu hissiyatını yaratması, turşu istediğinizde nedense size düşmanca bakması ve daha pek çok şey. (Donas’ın tuvaletinde bugün gördüğüm şeyi yazmayacağım buraya.) Gidin KFC’ye ya da ne bileyim Mc Donald’s a, sorduğunuz en saçma soruya, en uçuk isteğinize bile nasıl cevap verildiğini görün.

Şimdi bunların toplamında bakıyorum ki Donas ne kadar kötü bir yer olmuş. Ama bunları bilen ve yazan ben az önce donastan geldim. İnsan bir şeyi başlarda severken sonlara doğru böyle bozulduğunu görünce üzülüyor. Volkan‘dan yine kırıntı çıktı mesela. Ancak şunu da inkar etmiyorum. Ben, o özlediğimiz donasın geri gelmesini inanın sabırla bekliyorum. Yoksa donasın kendisi kaybedecek. Pek çok alternatif mekan açıldı çünkü Chicken, Katık, Samsa gibi. Haydi Donas, inanıyorum başarabilirsin. Yeniden bizi mutlu edebilir ve daha güzel bir fiyata daha kaliteli hizmet verebilirsin. Ben inanıyorum sana. Eskişehir sana inanıyor!

Reklamlar

27 responses to “Donas Neden Tırttır?

  1. not awesome anymore

    son zamanlarda gitmemenin en büyük sebebi bence donasın bozmasından ziyade senin sevgilin (:

  2. hangi rakip firmadan bukadar gaz aldın.anlattıklaın tamamen hayal.adamlar 15 .subelerini açıyorlar herkes kapatırken adamlar sube acıyor.katık kapandı,samsa kapattı.bunlarda anlattıkların olsaydı bunlarda kapatırdı büyümezdi

  3. banu hanım lütfen yazdıklarımı okuyarak yorum yapın sevgilerle:)

  4. ahaha yahu gidip gördün mü ki oradaki afişlerin altında yazan yazıyı? yoksa sana çıkmadı mı hiç içinden kıkırdak? ya da hiç mi löp tavuğun derisi ağzına gelmedi. yoksa orada mı çalışıyorsun da bu adamı yalancı durumuna düşürüp adını temizlemeye çalışıyorsun anlamadım ama demem o ki saçmalama banu hanım.

  5. Kütahya şubesinde çok kez yedim şikayet uzun olunca her türk gibi okumadım yarısını benim şikayetim dürme tarzları eskişehirde nasıl dürüyorlar bilmem daha çok eti aşağı doğru dürüyorlar alttan poşete dökülüyor. Onları geri alıp başka birine satıyorlar mı merak ediyorum 😀 Anamın babamın bildigi şepit varken neyliyim donası 😀

  6. hadi len banu hanım, katık nerede kapattı hala açık. donas nereye açıyormuş 15. şubesini? adamların sitesinde bile 5 6 tane şube görünüyor. aradaki 10 şubeyi nereye açtılar?

  7. halit savaş

    mesut yazını şimdi donas siparişi verecekken rastgele buldum internetten numara arıyordum…yazdıklarının hepsine katılıyorum ve bir anda soğudum donastan..yazdıklarını düşünüyorum da….tavuk derisi yemekten midem bulanıyor ağzına gelen katur kutur şeyler ne olduğunu bilmiosun ayıp olmasın diye çıkaramıosunda ağzından….bi anda nefret ettim…no more donas…

  8. ilk olarak sölemek istiorum ki donasın eskişehirdeki ilk şubesi kızılcıklı 2.si şair fuzuli… 2. sölemek istediğim şu ki donasın 15 şubesi var.. 16.şubesini açma hazırlıkları içersinde. 3.sü burdaki yorumlara bakmazlar tesadüfen gördüm iletirim ama şikayetin varsaa yetkili birine ulaş eminimki değerlendirilecektir..

  9. donasta domuz eti kullanıldığı söyleniyor bi bilginiz var mı arkadaşlar

  10. ben eşek eti falan duymuştum hatta birisi dedi ki bunlar kedi, köpek falan da takılıyormuş… töbe ya. 😀 mesut ne güzel blogun var lan 😀

  11. seninki kadar iyi değil volkan napalım 🙂

  12. Eskişehiri bilmem ama. Balıkesiri biliyorum. İlk açıldığında iyiydi, sonradan ustasımı değişti nedir bilmem ama kalite acayip bozuldu.(Şu an donasımı yeni bitirdim ve bu yazyı yazıyorum). Birgün acısız başka birgün açılı yanında gayet kötü peçeteler. Paket yaparken içine sardıkları kağıtlar sos tarafından ıslatılmış. Şu an donasın içine koydukları patatesleri kızarttıkları yeri ve yağı bir görseniz, iğrenç. Neyseki kolay kolay midem bulanmaz benim heyşeyden.

  13. kubilayculha

    zevkler ve renkler tartışılmaz donas 1.numaralı fesfuud ne olursa olsun iycem iycem iycem canım cekti ya ben donasa gidiyorum arkadaşlar
    byeee

  14. Mert Esk

    Arkadaslar simdi Tam Donas’ın Numarasını Almak için Bakıyodum Yazıyı Buldum gerçekten Haklısınız Donas Eskisehire ilk acıldıgında mükemmel bi tadı vardı Sevgileler gününde 3 yıl kadar önce sevgilmden ayrılmıstım gidip 4 donas yiyip miğde fesatı geçirmiştim o kadar güzeldi 😀 ama şimdi bozdular bu düşünceyi paylasanlar olduguna göre Donas Yemiyorum Artık …!!

  15. kubilayculha

    arkadaşlarrr bakınn sorunu kendinizdeee arayın benceee donasın bütün malzemesi standartt değişenn bişeyy yokk ekmeği salatası tursuşu sosu mayonezii patetesii bakınn sizz sürekli yediğinizz içinnn artıkk içinde farklıı bi lezzet arıyorsunuzz son derecee mükeemmeldir donasss iyen şişman yemeyen pişmannn

  16. özlem

    yazınızı okudum size katılıorum garsonlara herhangi bi soru sorulduğunda aşağılarcasına cvp veriolar ..kütahyaya ilk gittiğim de yediğim donası çok beğendim 1 yıl boyunca sürekli yedik ama etraftan duymalar ve buna tanık olmalar içinden çıkan hamam böcekleri,pişmemiş etler ve onların iğrençö yerleri küçülttüler artık pes dedirttiler artık yemiorum kimseye de tavsiye etmiyorum herkese anlatıorum ..kesinlikle yemeyin kendilerini düzeltene kadar onların bize saygısı kalmamış ..

  17. KungFucu

    3 yıl önceydi Kayseriye üni için gelmiştim…bi an karşıma çıktı neye uğradığımı bilemedim ve ona öyle ısınmıştımki gün gelir de ayrılırsak diye düşündüm ve üzüldüm bi an evet o sosu odun ateşinde pişen çılgın tavuk parçaları mükemmel olmasada mayonezi çok etkilemişti beni..hergün uğruyordum ve bazen 2 tane yediğim oluyordu..arkadaşlarımda benim gibi hissetmeye başladılar ve memleketime giderken sipariş bile alıyodum telefonların mesajların ardı arkası kesilmediği zamanlar vardı gelirken donas getirmeyi unutma die..Ve bugün bazen hoşuma gitmesede eski kalitesi olmasada yiyorum ve birazdan yine yicem ama ne hissettiğimi bilmiyorum..Başka alternetifim yok 😦

  18. KENAN ARAZ

    arkadaşlar biz türk milleti olarak abartıyı gercekten çok seviyoruz . Donas türkiye markası haline gelmiş zincir firmalardan bir tanesi.böyle bir firma da sizin bu anlattıklarınızın olabileceğine inanmak mümkün değil.adamlar türkiye nin 8 ilinde 15 sube ile hizmet veriyorlar yakındada ankarada 2-3 yer birden açıyorlar . siz abartmaya donas büyümeye devam ediyor,,,,,,

  19. Evet biraz haklısın. Özelliklede garsonlarından memnun değilim. Sosları gerçketen güzel. BALIKESİR’deki şubeside ilk açıldığından boş yer olmuyordu yavaş yavaş insanlar ne olduğunu öğrenmeye başladılar. Ama şuda varki bende gerçekten bıkmayacağım lezzetlerden bir tanesi. Adamlar işi büyütmüşler daha bayi açmak için çalışıyor millet. Biraz daha kendine çeki düzen verse gerçekten Fastfood da ileri adımlar atıcaktır eminim. Sevgilerle..

  20. KungFucu

    valla en son gide gele kanka olduk derken maddiyat donasa yatırım olmaya başladı 🙂 a2 li eleman arıyolardı baktım makinalar yamaha ybr direk başladım işe günde 2 veya 3 kez yiyorum artık nefret ediom diom ama acıkınca dayanamıom tekrar yiyom arkadaş nasıl iş bu ?

  21. ENGİN

    Ben türk insanının abartıyı bukadar çok sevdiğini duymuştum ama inanmamıştım şimdi inanıyorum artık arkadaşlar bende bir donas hastasıyım hergün en az 2 öğün yerim ama unutmayın ki meyve veren ağaç her zaman taşlanır hem bu hakaret dolu yorumları yapanların donasa rakib olmak isteyipte olamadıkları ne malüm ama herşeyden önce adamlar diğer sıradan sokak dönercileri gibi değiller türkiye genelinde kurumsallaşmışlar sizin bu söyledikleriniz gerçek olsaydı zaten donas şuan bu durumda 15 tane şubesi ile türkiye genelinde hizmet veriyor
    olmazdı ama merak ettiğim birşey var arkadaşlar bu kötü hakaret dolu yorumları yapmak için extra bir ücret alıyormusunuZZZZZZZZZZZZ??????????

  22. ENGİN ÇAMLICALI

  23. e.utku kayatürk

    donas son yıllarına kadar gerçekten iyi hizmet verdiği ve fayda/maliyet analizinde (gerçi yemek sektörü olunca doyum-lezzet/maliyet analizi daha doğru olur) diğer mekanlara açık fark attığı için her zaman tercih edilen yer olmuşur. diğer şehirdekileri bilmem ama eskişehirdeki resmen şehrin meşhur mekanıydı, eskişehire ilk defa gelen birine sorulan ilk soru donas yedin mi olurdu yemediyse itina ile yedirilirdi, gelen misafire donas yedirmek adet olmuştu düşünün o derece popülaritesi vardı donasın. bu bahsettiğim güzel yıllar 2007-2008 dönemiydi ondan sonra yavaş yavaş işler değişmeye başladı. eğer ki o 4 sene öncesinin donasının tadını, büyüklüğünü hatırlıyorsanız şimdikine donas demezsiniz zaten. o zamanlar bir donası tek başına bitirebilen kız var mıdır lan acaba diye düşünüyorduk. işletmenin bu kadar bozulmasına rağmen iş yapmasını bahane olarak göstermeyin, yaptıkları işin %60ı insanların alışkanlığı ve eski köklü mekan olmasından kaynaklanıyor geri kalan %40ı ise tantunicilerden başka ciddi bir rakibi olamamasından ki karın doyurmak istiyorsan ve fast food yiyeceksen öyle tostla, hamburgerle,pizzayla olmaz. donas tarzı dürüm, ya da ekmek arası birşeyler olacak ve uygun fiyata olacak ki işe yarasın. bir de öğrenci şehrindesin arkadaş eğer dükkan kiran uçuk birşey değilse (ki yıllardır aynı yerde olmaktan kaynaklı illa ki bir güzellik yapılıyordur donasa) ekmeğe şokelle sürüp satsan şerefsizim 3 4 şube açarsın

  24. bende 2007 yılında eskişehirde öğrenciyken tanıştım ve hayran kaldım donasa ve o yıl sevgilim ki şimdi eşim beni ziyarete geldiğinde yemişti yıllardır eskişehire gitsek ee bidaha donas yesek diye dilinden düşürmezdi hatta ıstanbula neden açılmaz diye hayret ederdik… Ve sonunda geçen cumartesi eskişehire gittik ve yemek kısmet oldu tekrar. Tepsideki kağıtta gördük ıstanbulda da şubesinin olduğunu bu kafar beklerken açılmış olduğundan haberimiz olmamasından o kafar da ses getirmediğini anlamış olmalıyız. Çünkü ıstanbul koca şehir rakibi çok tabi! Bakırköye de çok yakın oturduğumuzu söylemeden gecemiycem.. Bende karnım şişmeden bitirebildigime şaşırmıştım demek ki küçültmuşler! Ağzıma şu ucuz tavuk dönercidekiler gibi kıkırdak falan geldi cidden. Bende duymuştum domuz eti kullanılıyo diye ama şu yorumlar kadar soğutamamisti. kardeşime eskişehir gezimizi anlatırken donas yedik deyince o ne dedi ıstanbula da açılmış sana da ismarliyim dedim donasın resmini internetten göstermek için girdim bu siteye kardeşim şüphede kaldı:-) gerçekten bozmuşlar ama hala yemeye değer… Böcek falan çıktığına inanmak istemiyorum.. Eskişehirde böyle bozulduysa ıstanbulda dahada bozuktur diye düşünüyorum ama merak etmiyorumda değil doğrusu! 🙂

  25. tabula rasa

    savunanlar olmuş iyice yerenler olmuş, gelgelelim ben müşteri olarak hatalarını söylüyorsam bunda nasıl bir art niyet olur bilemiyorum. kaç yıllık eskişehirliyim. ilk açıldığı andan itibaren müptezeli gibi yedik donasları. ama yıllar geçince olan oldu. arkadaşıma çıkmış şuna olmuş filan da demiyorum. eskişehir kızılcıklı şubesinde içinden vs vs çıktıktan sonra değiştirttim ama mide de bir yere kadarel veriyor bu duruma. eve gelen paketlerde tutam tutam tavuk derisine de itiraz edemedik istenmesine rağmen gelmeyen turşulara da. bi kaç yıl sonra kütahya da okumaya başladım. malumunuz orada da donas var. bir hikmet belki burada iyi olur diye devam ettiğim donas iki ay içinde beni şaşırtmadı. kıkırdak yemeye alışmıştım ama bildiğiniz uzun gümüşçül tarzı bir böcek çıktı içinden. anteninden tutarak çıkardım bu kadar da net söylüyorum. o gün bugündür ağzıma donas sürmedim. yine de hayırlı işler bol güneşler diliyorum donas’ a.

  26. donasın sırrı “monosodyum glutamat”. %95 ihtimalle… benden söylemesi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s