Proofhead In Da Staj 1

Bizim bölümden mezun olmak için bir de 60 gün zorunlu staj yapmak gerekiyor. Ben bu stajın 28 gününü iki yıl önce İl Çevre ve Orman Müdürlüğü‘nde yapmıştım. O staj harika bir staj olmuştu. Sonrasında çok faydasını görmüştüm. Epey de yeni insanla tanışmıştım. Bugün hala görüşürüm.

Geçen yaz acayip yorulup staj mıtaj yapmıyorum dediğim için bu yaza kaldı yapmam gereken 32 günlük stajım. Neyse işte çok uğraşmadan Funda ve Eren‘in tavsiyesiyle Organiza Sanayi Bölge Müdürlüğü‘nde yapmaya karar verdim.

Geçtiğimiz pazartesi de stajımın ilk günüydü. Batıkent’ten Organize Sanayi’ye gitmek Eskişehir’de yapılabilecek en uzun yolculuklardan birisiydi. Saat 07.50’de otobüse bindim. Odunpazarı‘nda inip Atatürk Lisesi‘nin ordaki duraklardan aşağıda olanda Siyah 6 numaralı OSB otobüsünü beklemeye başladım. Sabahları yarım saatte bir gelen otobüse 5 dakika bekleyip bindim. Otobüs yaklaşık 20 dakikada OSB’ye geldi. Ancak ben ineceğim yerin önünden geçer diye yürünerek 5 dakika alacak bir mesafeyi yürümemek için otobüsten inmedim. Keşke inseymişim. Otobüs tam yarım saat, eksiksiz yarım saat boyunca OSB’de dolaşmaya başladı. Meğer benim ineceğim yerden çıkarken geçiyormuş. Böylece yarım saat geç kaldım.

Müdürlüğe girip stajımı ayarlarken konuştuğum Gülgün Hanım‘ın yanına gittim. O da beni Çevre Mühendisi Bülent Bey‘e yönlendirdi. Bülent Bey tıpkı Funda’nın anlattığı gibi bir adamdı. Yaklaşık 1 saat boyunca sohbet ettik. Aslan Abi ilk gün benden biraz daha geç geldi. Biz staja başlamadan bir hafta önce başlayan Burcu ismindeki arkadaşla tanıştık. Burcu, 9 Eylül’de okuyormuş.

Aslan Abi

İlk gün öğlen mükemmel bir yemek çıkmıştı onu yedik keyfimiz yerine geldi Aslan’la. Sonra da Mustafa Abi, Bülent Bey’le çalışıyorlar birlikte, üçümüzü de alıp Arçelik‘in arıtma tesisine götürdü. Buradaki çalışan bize iğneden ipliğe herşeyi gösterdi, anlattı sağolsun. Böylece ilk günümüz bitti. Şansıma iş yerinin servisleri de bizim kapının önünden geçiyormuş, hiç sıkıntı çekmeden işe gidip gelmem anlamına geliyordu bu.

İkinci gün Burcu’yu laboratuvar’a yolladılar. Aslan Abi ve ben müdürlükte kaldık. Sabah saat 10’da bir şikayet üzerine bölgeden ayrıldık ve inan sevgili okur akşam aaat 3’te geldik. Öğlenleyin sadece bir yarım saatlik ara verdik yemek için. Burada yaptığımız iş OSB’deki atıksu ve yağmur suyu hatlarını kontrol etmek, tıkanmışsa nedenini ve tıkayan firmayı tespit etmek; yağmur suyunu atıksu hattına deşarj eden ya da tam tersini yapan ya da bunun kombinasyonlarını yapan firmaları belirleyip bunu düzelttirmek şeklinde. Ancak herhangi bir cezai yaptırımımız yok. Böyle bir sistem işte. Paftalar üzerinde çalışıyoruz burada. Bizim mesleğin önemli konularından olan atıksu götürme olayını iyice kavradım sevgili okur. Sahada gördüm yani olayı.

Üçüncü gün acayip zor geçti. Vidanjörle gezdim akşama kadar. Pisliğin içindeydik yine. Lan hakkaten bir kıza göre değil bu iş. Vay anasını dedim defalarca, Aslan Abi bugün izinli olduğu için gelmedi. Akşam da ben birkaç saaterken ayrıldım izin alıp. Mezuniyet balosu vardı. Onu da bir sonraki yazmda okursunuz.

Perşembe günü yönetmelik inceledik, çevre izni olayını araştırdık. Çevre Danışmanlık sistemini gözden geçirdik. Taslak bir yönetmelik hakkında rapor yazdık. Sahaya çıkmadık bugün.

2009 En Çevreci OSB Ödülü

Cuma günü stajın en zevkli günlerinden birisiydi. Boya deneyi yaptık. Böylelikle yine yağmur suyu hattını atıksu hattına bağlayan bir işletmeciyi avladık. Adam tüm sistemini, yeniden yaptırmak zorunda kalacak 🙂 Akşamına da acayip yorgun bir biçimde eve döndüm sevgili okur.

Stajımın 5 günü bitti. İlk hafta hem çok yorucu, hem de bazen çok sıkıcı geçse de memnunum halimden. Özellikle Bülent Bey’den şu an için acayip memnunum. Ayrıca Aslan Abi’yle birlikte staj yapmak da iyi oluyor. İkimiz için de. Önümüzde yaz okulundan önce 2 hafta daha var. O iki haftanın bir haftasında İş Sağlığı ve Güvenliği birimine gideceğiz. Kısa bir süre daha müdürlükte kalıp laboratuvar’a geçeceğiz. Bakalım bakalım.

Yorum bırakın